Co víme o autožárovkách

Jak je to s životností žárovky

Běžné automobilové žárovky https://www.lightpark.cz/autozarovky/ do předních světlometů mají životnost zhruba 350 – 450 hodin. Ujedete s nimi přibližně od 15 do 30 tisíc kilometrů. Životnost žárovek ovlivňuje více faktorů, především však jejich svítivost. Platí zde nepřímá úměra – čím má žárovka větší svítivost, tím kratší je její životnost. Žárovky s delší životností (většinou o 30 procent) mívají silnější vlákno a tím pádem také slabší výkon, tedy nižší svítivost. Zjednodušeně lze říci, že kdo preferuje životnost a finanční úsporu, ten se musí spokojit s menším osvitem.

autožárovky

Výměna žárovky

Některé žárovky by měl měnit pouze odborník, to se však týká jen speciálních žárovek, nebo karosérií vozů. Např. Renault Modus vyžaduje demontáž části karoserie, a to musí provést mechanik v servisu. Naopak běžné žárovky (včetně těch s delší životností, nebo s větším osvitem) zvládne vyměnit takřka každý. Pokud musíte vyměnit žárovku přímo na silnici, měli byste chvíli počkat, než vychladne. Žárovky při výměně také občas rády praskají, z toho důvodu pamatujte na ochranné brýle.
V žádném případě nesahejte na žárovku holýma rukama, ideální jsou tenké gumové rukavice, které se běžně prodávají po více kusech např. pro úklid v domácnosti. Mastný pot totiž může poškodit skleněnou baňku a nová žárovka vám pak může sloužit jen několik málo hodin.

Typy světlometů

Novější automobily mají světlomety vyrobené s plastovým krytem. Vnitřek světlometu je zhotoven na základě počítačové simulace, která určí optimální tvar odrazových ploch světla ze žárovkového zdroje. Starší vozy mívají ještě světlomety skleněné s tzv. rozptylovým čelním sklem, a ty světelný paprsek nasměrují na požadované místo. Do těchto světlometů se vkládají žárovky typu H4.

Modré žárovky

Montáž žárovek vydávajících modré světlo je do vozidel pro běžný silniční provoz v České republice zakázána. Povolena jsou pouze některá bílá světelná spektra žárovek s modravým nádechem. Modrá světla jsou určena výhradně pro automobilová rallye mimo silnice s běžným provozem.

světla silnice

Xenonové žárovky

Xenonovou výbojku nelze montovat do obyčejného světlometu, výbojky vyžadují předřadník, který zvýší přívodní napětí pro zapálení výbojky. Abyste mohli používat xenonová světla, museli byste nechat vyměnit celý reflektor včetně elektroniky, což je záležitost zhruba od 20 do 50 tisíc korun.