Strava běžce před výběhem

Pokud běháte a nemáte trenéra nebo dostatek zkušeností, pak asi znáte dilema, jestli běhat s prázdným nebo plným žaludkem. A pokud se potřebujete najíst, co pak má tvořit váš jídelníček? Jaké potraviny jsou vhodné před během, jaké po něm? Čím doplňovat energii po čas dlouhých výběhů? Je to celá řada otázek, na některé je velmi těžké dopovědět.
steaky z lososa

Dlouhodobé hledisko

Samozřejmě je nejdůležitější stravu řešit z dlouhodobého hlediska, ne jen v situacích okolo tréninku. Základem je vyvážená strava bohatá na bílkoviny, které poslouží k rychlejší regeneraci. Dále jsou podstatné tuky jako hlavní složka energetického pokrytí. U nich ale pozor – ne všechny se hodí. Vyhněte se smaženým jídlům, konzumujte ryby! Sacharidy jsou pro sval nejdůležitějších v prvních fázích výkonu. Jednoduché cukry se rychle spalují, složité nás zasytí a energie se uloží. Celozrnné těstoviny a pečivo, rýže, ovoce a množství zeleniny – to jsou nejlepší zdroje sacharidů pro běžecký výkon
sklenice těstovin

Na lačno nebo s plným břichem?

Zásadní téma mnoha běžeckých diskuzí. Záleží vlastně jen na vás, konkrétním člověku, co vám více vyhovuje, oboje má svá pro a proti. Lačný žaludek podporuje spalování, tudíž se hodí pro ty běžce, jejichž cílem je odbourat z těla tuk. Pokud jste výkonnostní nebo závodní běžec nebo máte tyto ambice, určitě je zapotřebí dát tělu před výkonem zdroj energie, který pokryje vysokou spotřebu.

Před výběhem

Tady záleží především na délce výběhu. Pokud máte v plánu tréninkovou jednotku do 90 minut, postačí vám jen lehká svačina. Nemusíte tělo předzásobovat složitými cukry. Měli byste doplnit zásoby glukózy (jednoduchý cukr), která bude krýt většinu energie. Skvělým zdrojem je ovoce. Při náročnějších trénincích neuškodí i malé množství tuků a bílkovin. Nepřehánějte to, žaludek by spotřeboval spoustu krve na jejich trávení. Přesto jsou ale u běhů delších než 90 minut důležité, neboť se mění využití energetických zdrojů. Tuky se spalují nejvíce mezi 90 minutami až 3 hodinami, delší zátěž využívá bílkoviny.